© 2023 by Re3 ltd. 

איך עושים קומפוסט

הצבת הקומפוסטר

 

מומלץ להציב את הקומפוסטר על האדמה, בפינה מוצלת ומאווררת, עם גישה נוחה להכנסת החומר ולהוצאת הקומפוסט המוכן. מומלץ לעדר מעט את הקרקע לפני הנחת הקומפוסטר (דבר העוזר גם לייצוב הקומפוסטר). המיקום על הקרקע חיוני ומאפשר למיקרואורגניזמים להיכנס לערימת הקומפוסט ומשפר את ניקוז הנוזלים. להמשך קריאה על מיקום הקומפוסטר

 

1 - בתחתית הקומפוסטר יש לשים גזם

 

(ענפים רכים, עלים יבשים) בכדי לאפשר ניקוז ואוורור טוב יותר של הערימה מלמטה.

 

2 - מרוקנים את פסולת המטבח לקומפוסטר

 

כל שאריות המזון (ירוקים- קליפות, פירות וירקות, שקיות תה, אוכל  מבושל, לחם וכו'). מומלץ להניח במטבח, מיכל ייעודי קטן לאיסוף הפסולת האורגנית. מומלץ להשתמש במיכל פלסטיק עם מכסה על מנת למנוע ריחות לא נעימים ולחסוך את השימוש בשקיות ניילון, כאשר המיכל מפלסטיק פשוט זורקים לתוכו, מרוקנים לקומפוסטר, שוטפים קלות (את המים שופכים לקומפוסטר) וחוזרים להשתמש. אם ברצונכם לשמור את הפח האורגני נקי, יחסית, ניתן לשים בכל פעם נייר עיתון (דף אמצע מקופל לשניים, לדוג') . הנייר יספוג את הנוזלים ואת רוב הלכלוך, את הנייר ניתן לזרוק לקומפוסטר. אין בעיה עם קצת נייר עיתון לח בקומפוסטר הביתי.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 - בכל פעם שמכניסים "ירוקים" (אורגני רטוב)

 

מכסים ב"חומים" (גזם)- עלים וענפים רכים או דשא קצוץ (חופן עלים)- וחוזר חלילה עד אין סוף….. חשוב מאד להקפיד בכל פעם שמכניסים חומר רטוב (ירוקים), יש לכסות בחומר יבש (חומים).  

 

4 - מחכים קצת

 

צריך סבלנות- לוקח בין 4 ל- 6 חודשים עד שהקומפוסט מוכן, תלוי בעונות השנה, בינתיים…. אתם יכולים לנוח ולהיות מבסוטים שאתם לא מייצרים פסולת מה קורה בינתיים:

» הערימה צריכה להיות חמה- זה סימן לכך שתהליכי הקומפוסטציה מתקדמים כרצוי

» באביב ובקיץ מומלץ להרטיב מעט את ערימת הקומפוסט (אם אין מים אין חיים)

» ממשיכים להוסיף כל הזמן בשכבות ולסירוגין ירוקים (אורגני) ומכסים בחומים (גזם)

ככל שהחומרים שנכניס לקומפוסטר יהיו קטנים יותר, כך הם יתפרקו מהר יותר….

 

5 - הקומפוסט מוכן

 

צבעו הופך חום-שחור, ריחו כריח אדמת יער אחרי הגשם, הוא מתפורר בקלות, אינו חם, אין סביבו זבובים, לא גדלים בו עשבים והוא אינו מפיץ ריחות לא נעימים. יש לפתוח את דלת הריקון בתחתית הקומפוסטר, הקומפוסט הבשל נמצא בליבה, סביר להניח כשתפתחו את דלת הריקון תראו עלים יבשים- הסיטו אותם והכניסו מעדר לליבת הקומפוסטר, שם תמצאו קומפוסט בשל וטוב. לקריאה בהרחבה על ריקון הקומפוסטר 

 

6 - השימוש בקומפוסט

 

בכדי לדשן את הגינה עם הקומפוסט המוכן יש לתחח אותו בקרקע, בערוגות וסביב עצים. ניתן להשתמש בו גם כמצע שתילה לעציצים ולדישון המדשאה (מומלץ לגרף חתיכות גסות ולהשקות מיד לאחר מכן). ניתן גם לאחסן אותו במקום מוצל ומאוורר לתקופה בלתי מוגבלת. כמו כן, אם לא מעונינים להשתמש בקומפוסט ורוצים לעשות את זה רק למען איכות הסביבה, ניתן להשאיר את הקומפוסט בקומפוסטר והוא יחלחל לאט לאט לאדמה. לקריאה בהרחבה על שימוש בקומפוסט

Please reload