© 2023 by Re3 ltd. 

ריקון והוצאת קומפוסט

ריקון הקומפוסטר בפעם הראשונה הוא חוויה מכוננת בחייו של כל אדם. לעולם לא אשכח את הקומפוסט הראשון שלי...

כמה חודשים טובים עברו מאז התחלתם לקמפסט… הקומפוסטר כמעט והתמלא, אולי זה הזמן לפתוח את דלת הריקון ולבדוק אם יש לכם קומפוסט בשל ומוכן?!

בעצם, איך תדעו אם הקומפוסט בשל לגמרי? בשיטות לא מדעיות אפשר לומר שאם הקומפוסט נראה שחור ומפורר, הוא לא חם, וריחו כשל אדמת יער אחריי הגשם, כנראה שמדובר בקומפוסט בשל ומוכן.

ריקון הקומפוסטר בפעם הראשונה הוא חוויה מכוננת בחייו של כל אדם. לעולם לא אשכח את הקומפוסט הראשון שלי… אף על פי שלא השקעתי, לא ערבבתי, ולמעשה לא עשיתי כלום חוץ מלתת לו להתפרק בסבלנות ובשקט, יום בהיר אחד, שמתי לב, שבמקום שהיה רק חול עומדת לה ערימת קומפוסט שחורה שלה ניחוח של אדמת יער אחרי הגשם…

יש מספר דרכים לרוקן את הקומפוסטר, הדרך שתבחרו תלויה בעיקר במבנה הקומפוסטר שלכם, אנחנו נתאר כאן מספר שיטות שלרוב מתאימות לכל סוגי הקומפוסטרים:

  1. לקומפוסטר יש פתח ייעודי לצורך הוצאת הדשן. הפתח נמצא סמוך לקרקע, כל שצריך הוא לפתוח את המכסה ולהפרידו מגוף הקומפוסטר. סביר להניח שתראו עלים יבשים ולא דשן. זאת כיוון שהפירוק ברובו מתרחש בליבה של הקומפוסטר, ותמיד נמצאת שכבה עוטפת של עלים שלא התפרקו במלואם, אך עזרו לשמור על הטמפרטורה הגבוהה יחסית ועל מידת הלחות המתאימה במרכז ערימת הזבל האורגני. את העלים הללו יש להזיז ולהחזיר לראש הערימה, להמשך פירוק. את הדשן תזהו בקלות- צבעו חום כהה, נראה כמו אדמה טובה, לח במידה ומתפורר. ריחו כריח אדמת יער אחרי הגשם… מומלץ לרוקנו באמצעות כף שתילה. אם תמצאו בו חתיכות אורגניות שטרם פורקו (לדוג' קליפות אגוזים, גרעין אבוקדו, ענפים) יש להחזירם לראש הערימה להמשך פירוק. לאחר הריקון יש להחזיר את המכסה ולדחוף בעזרת קילשון או את חפירה את ערימת הזבל האורגני שבקומפוסטר כלפי מטה כך שתמלא את החלל שנוצר מהוצאת הדשן.

  2. שיטה שנייה שדורשת 'עבודת צוות'- מרימים את הקומפוסטר בשלמותו, כך שרק ערימת הזבל האורגני נשארת במקומה. כעת, בעזרת קילשון, ניתן להפריד בקלות יחסית בין ערימת הזבל שטרם פורק לבין הדשן שנמצא למטה. אחרי 'קצירת' הדשן, מחזירים למקומו את הקומפוסטר השלם ואליו את ערימת הזבל האורגני הלא-מפורק (לא לפני שבתחתית תשימו קצת ענפים וזרדים למטה כפי שעשיתם כשהתחלתם להשתמש בקומפוסטר).

  3. דרך ביניים היא לפרק קיר אחד שלם של הקומפוסטר (זה שיש בו את פתח הריקון) כך שהקומפוסטר יהפוך מריבוע לצורת ח', ואז להפריד עם קילשון כפי שצויין מעלה. כך יש גישה נוחה יותר לערימה, מבלי להזיז את הקומפוסטר.

  4. שיטה נוספת שיש אנשים שמעדיפים אותה, היא לפרק את כל הקומפוסטר ולהציב אותו במקום חדש, בינתיים לתת לערימה "הישנה" להבשיל כולה. או להוסיף קומפוסטר נוסף ו"לשחק" ביניהם, קומפוסטר אחד בהבשלה ובינתיים ממלאים את השני, כשזה הבשיל מרוקנים ונותנים לשני להבשיל…

 

אם קיים קושי לפרק את הלוחות/קירות זה מזה, נסו לשטוף את הצירים/פינים עם צינור מים. זה שוטף את האבק והלכלוך ומקל על ניתוק הלוחות.

Please reload